Seminář – základy PTD

V sobotu 25. listopadu proběhl v dílně Pianotéky očekávaný klavírnický „PTD“ seminář Radka Průchy.

Radek představil věc vyvinutou již před pár dekádami v Americe, odkud se rozšířila do západní Evropy a dále do světa. Je to přesná metoda používána progresivně smýšlejícími klavírníky a která je po pravdě řečeno odmítaná řadou stavitelů pian.

Oč tedy jde. PTD – Precision Touch Design – je vědecký systém týkající se pák a vah v klaviatuře a mechanice. Jeho aplikací lze docílit, aby každá klávesa od basu po diskant byla vyvážená nejen správně, ale také v plynulé škále (řekněme například vzorově od 52 do 48 gramů) a vracela se také v požadované rychlosti. Pochopení tohoto principu pomáhá zejména v situacích, kdy si klavírník s různými mechanikami neví rady, nebo když je hra z nějaké příčiny nepříjemná a neví se proč. PTD vrhá nové světlo na tyto situace a přináší výsledky opřené o měření, vážení a výpočty, tedy o fakta. PTD ocení zejména ti, kdo nechtějí hrát na náhodu. Dlužno podotknout, že PTD je vysokou školou klavírničiny a nadstavbou, poněvadž řada opravářů zanedbává či nezvládá dobře základní úkony, jako například správné vypouzdření, osování, úhlování, srovnání kladívek na chóry atd. atd., které užití PTD předpokládá.

Praktické použití PTD znamená trochu se technicky vybavit, ale také být ochoten zabývat se měřením a dělat věci navíc. Absolvování oficiálního PTD semináře stojí zhruba 50 tisíc korun. Radek Průcha metodu PTD ovládá a dostal povolení od zahraničních školitelů, aby nás mohl do jejích základů zasvětit. Protože se věc ve své komplexnosti jeví poměrně složitě, uvažuje se o možném pokračování tohoto semináře, kdy by Radek předvedl aplikaci metody PTD v praxi. Radkovi chceme touto cestou poděkovat za vzornou přípravu semináře!

Jakub Zahradník

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *